Tribale uitvaarten van Marrons en Inheemsen

De Jong Uitvaartverzorging in Nederland verzorgt in principe  uitvaarten voor alle Nederlanders maar heeft zich gespecialiseerd in uitvaarten en rouwbijeenkomsten van Marrons en Inheemsen die in Nederland woonachtig zijn. Deze zijn de tribale volkeren van Suriname. Deze specifieke Marron en Inheemsen uitvaarten hebben hun eigen traditionele en culturele rituelen die niet weg te denken zijn bij de tribale volkeren. De Jong Uitvaartverzorging heeft als missie om via voorlichting en informatie het bewustzijn van deze volkeren in Nederland mbt hun rituelen bij begrafenissen te bevorderen. De onderneming streeft er naar zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen en middelen voor deze begrafenissen.

 Het doel is informatie te geven over tradities en rituelen die troost geven en de zichtbare met de onzichtbare wereld met elkaar verbinden. Bij het proces van ziekte, terminale fase, sterven en rouw is bij de Marrons en Inheemsen de gehele gemeenschap betrokken en de bijstand van familie en vrienden is daarbij vanzelfsprekend.

Specifieke informatie is van belang voor de rituele bewassing en gebeden. Het gaat om rituelen bij de laatste zorg, de bewassing van het lichaam, het afscheid nemen en de bijeenkomsten waarmee de rouwrituelen beëindigd worden. Zo wordt de overgang van de intrede van de dood naar het andere leven gewaarborgd.

AVG- Toestemming

Ook voor de jongere generatie van de Marrons en Inheemsen in Nederland is bovenstaande informatie nodig. Zij zijn vaak niet zo goed bekend met de bovengenoemde rituelen.

In de toekomst zullen vele Marrons en Inheemsen ook in Nederland begraven worden en het is belangrijk om hen te informeren over de wijze van begraven in dit land. De rituelen hebben een verkorte procedure in Nederland.

 Bij de voorlichting over het gehele proces van rouw en rouwverwerking speelt de film Pur Blaka een belangrijke rol. De vertaling van Pur Blaka uit het

Sranang Tongo en het Inheems betekent ´het niet meer dragen van zwarte kleding´, in het Aukaans ´puuba aka´. Het is de laatste gezamenlijke handeling die er in de Marrons en Inheemse gemeenschap verricht wordt als eer aan de overledene.

De Jong Uitvaartverzorging biedt de Marrons en de Inheemsen de mogelijkheid om zich te laten verzekeren. Doordat ze verzekerd zijn hebben ze de mogelijkheid om de overledene te kunnen repatriëren naar Suriname, iets wat voor velen niet duidelijk is.

De informatie over de rituelen en het vergroten van de kennis en bewustwording over rouwrituelen komt duidelijk in de film naar voren. Zelf zijn de Marrons en de Inheemsen zich hiervan niet bewust waardoor er vaak verwarring ontstaat en de rituelen niet zorgvuldig worden nageleefd.

Het effect van de voorlichting kan zijn dat hierdoor de kennis, persoonlijke groei en de identiteit van de Marrons en de Inheemsen wordt bevorderd.

Contact opnemen

  Bij De Jong Uitvaartverzorging heeft U een vaste uitvaartverzorger die naar U luistert

  en een persoonlijk advies geeft bij Uw situatie en budget. Wij staan voor rust, betrouwbaarheid en vakmanschap.

  Contact

   

  Vraag kosteloos een gesprek bij u thuis aan.

  Wij werken in heel Nederland.

  06-42536620

  info@dejonguitvaartverzorging.nl